Päättäjät opiskelivat Minecraftilla

Kuka päättää kaupungin ja sen koulujen kehittämisestä?

Miten sen työn voi tehdä hyvin, jos nykyinen arki kouluissa on vierasta?

Helsingin kaupungin päättäjät ottivat haasteemme vastaan, ja tutustuivat Lauttasaaren yhteiskoulun ysiluokkalaisten sekä heidän aineopettajansa Jarkko Sievin johdolla lauttasaarelaiseen tapaan opiskella kemiaa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 25.4.2018.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, Helsingin yliopiston kansleri Kaarle Hämeri sekä Microsoft Oy:n yhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelsson sekä toimitusjohtaja Pekka Horo pääsivät kokeilemaan kemian tehtävien ratkomista Minecraftin avulla.

Kun paikalle saapuneet toimitusjohtaja Horo ja kansleri Hämeri kuulevat aihealueesta ennen virallisen osuuden alkamista, ja näkevät pöydille tulostetut alkuaineiden  jaksolliset järjestelmät, tilassa raikuu nauru.

”Kyllä tässä vähän on paineita”, nauraa kansleri Hämeri. ”Olen ollut aiemmin fysiikan alan professorina täällä Helsingin yliopistolla!”

”Olen kyllä pelannut Minecraftia lasteni kanssa, joten lähtökohdat on hyvät!” toimitusjohtaja Horo toteaa hyväntuulisesti.

1080021_edited_edited.jpg

Hetkeä ennen tilaisuuden avausta opettaja Jarkko Sievi kertasi vielä oppilaidensa kanssa, kuinka päättäjiä ohjataan Minecraft-maailmassa ja miten oppilaiden ohjaama opetustuokio etenisi. Jokaisen oppilaan on tarkoitus ottaa itselleen oma ohjattava, ja neuvoa häntä ensin liikkumaan Minecraft-maailmassa, ja sen jälkeen keskittymään varsinaiseen tehtävään eli kemian tehtävien ratkomiseen.

”Ei jännitä”, oppilaat kommentoivat tyynesti. ”Me ollaan tutustuttu tähän maailmaan aika perusteellisesti etukäteen.”

”Minecraftin kemian päivitys on ollut kyllä hyvä.” opettaja Jarkko Sievi toteaa. ”Olemme me tehneet paljon muutakin. Oppilaat ovat rakentaneet esimerkiksi matikkatyrmiä, joista ei pääse ulos kuin ratkomalla tehtävät oikein.”

_1080075_edited.jpg

”Osaan itse käyttää Minecraftia jonkin verran. Tosin itse olen ihka aito ja ensimmäinen Minecraft-sertifioitu opettaja Suomessa!” hän nauraa.

”Idea on, että oppilaat keksivät itse, miten jotain aihekokonaisuutta voi soveltaa Minecratissä. He esimerkiksi keksivät matikkatyrmätkin ihan itse.”

”Minun tehtävänäni on katsoa, että oppilaat tekevät maailmassa mitä on sovittu, ja noudattavat yhdessä sovittuja sääntöjä. Luokasta poistaminen ei ole välttämättä kenellekään kova juttu, mutta Minecraft-maailmasta poistaminen sen sijaan on!” hän toteaa huvittuneena.

_1080024_edited.jpg

Keskustelun katkaisee pian alkava paneelikeskustelu, jossa pohditaan teknologian roolia opetuksessa sekä sitä, miten kaupunkia ja kouluja voidaan ja tulee kehittää, jotta tulevilla sukupolvilla on tarvittavat tulevaisuuden taidot.

Osallistujat ovat yhtä mieltä siitä, että paikoilleen ei voi jäädä. On aktiivisesti kehityttävä koko ajan nopeutuvassa maailmassa.

Paneelikeskustelun jälkeen osallistujat ohjataan pöytiin, joissa oppilaat odottavat heitä. Pienen alkujännityksen aistii selvästi.

Kymmenen minuutin jälkeen pöydistä kantautuu vain keskittynyttä, hiljaista keskustelua.

Miten opetus sujuu? Työparien tuntemuksia voi katsella seuraavasta videokoosteesta.

 

Nykyisen koulunkäynnin käsite avautui päättäjille aivan erilaisella ja innostavalla tavalla.

Taidamme tarvita tällaisia tilaisuuksia lisää.

Vastaa