E2-konferenssi: Terveisiä Atlantin toiselta puolelta!

Opettaja Piia Martikainen
Torkinmäen koulu
Kokkola
Opettajana 14 vuotta, MIEExpert-opettajana 2 vuotta
Twitter: @PiiaMartikainen

Piia Martikainen

E2 on Microsoft Educationin vuosittainen tapahtuma, jossa annetaan tunnustusta opetusalan ammattilaisille, jotka yhdistävät sisältöjä, pedagogiikkaa ja teknologiaa esimerkillisin tavoin. Tapahtumassa opettajat ympäri maailmaa työskentelevät yhdessä, luovat uutta sekä jakavat kokemuksiaan siitä, kuinka integroidaan teknologia ja pedagogiikka edistämään oppimista ja oppimistuloksia. Tapahtuman tallenteet katsottavissa täällä.

Yritin miettiä, millä sanalla aloittaisin kuvaamaan tekemääni E2-konferenssimatkaa Kanadaan Torontoon. En löytänyt ainakaan heti tarpeeksi mahtavaa sanaa kuvaamaan kokemuksiani. Vajaan viikon pituinen matka sisälsi kokemuksia ja tunteita sekä ammatillisella ja henkilökohtaisella puolella. Henkilökohtainen kasvaminen tapahtui jo siinä, kun lensi yksin Atlantin yli ja pääsi perille hotelliin asti.

e2

Aluksi hieman jännitti, kuinka yksinäinen sitä onkaan, kun ei ollut kaveria jakamassa kokemuksia. Tämä kuitenkin pakotti siihen, että tällaisena rauhallisempana suomalaisena pakko oli vaan mennä ihmisten luo ja aloittaa keskustelu. Yhtäkkiä huomasikin, että joka paikasta löytyi aina joku, jolle jutella ja jakaa ajatuksia.

Parasta antia oli siis kaikki luodut kontaktit. Monta jo ennestään tuttua oli myös paikalla. Monen kanssa olin myös tehty tuttavuutta jo esim. Facebookissa, mutta oli aivan huikeaa kohdata ”livenä”.

Group Challenge” on iso osa koko konferenssia. Siinä pitää tietyssä ajassa tehdä kansainvälisen ryhmän kanssa annettu tehtävä. Tänä vuonna teemana oli ”Hack the Classroom” tietyn opettajapersoonan kautta. Minulla oli onnea, sillä sain kunnian työskennellä mahtavien, saman henkisten ihmisten kanssa. Ryhmässäni oli skottilainen, kiinalainen ja uusiseelantilainen. Ryhmämme ”fellow” eli ohjaaja/ avustaja oli kanadalainen. Siinä sai suomityttö puhua englantia. Emme me ihan huonosti työskenneltykään, sillä meidän työ tuli delocalize-sarjassa toiseksi.

e2_1

Konferenssin työpajat keskittyivät paljon STEM-aineisiin. Maailmalla puhutaan tällä hetkellä paljon näistä ja siitä, kuinka tytöt vieroksuvat niitä. Mielestäni ne ovat kuitenkin mielenkiintoisia ja tulevaisuutta ajatellen tarpeellisia taitoja. Saimme kokeilla koodausta Micro:bit:llä, pelata Minecraftia jne. Mikä sen mahtavampi tunne olikaan, kun sai valot vilkkumaan, kun huomasi, että yritys-erehdys -menetelmällä osasi ja oppi paljon. Sain rakennettua myös ensimmäisen oman Minecraft-talon! Juuri tällaisia kokemuksia pitäisi myös oppilaille saada.

e2_2

Microsoft tekee paljon työtä oppimisvaikeuksien auttamiseen. OneNotessa ja Wordissa on ”oppimistyökalu” (ei tue vielä suomea), jolla teksti voidaan tavuttaa, ohjelma lukee tekstin ääneen ja sen nopeuden voi säätää. Nämä ovat vain pieniä asioita. Maailmalla kannustetaan nuoria tekemään oikeita arkielämän keksintöjä ja saimmekin kuulla niistä muutaman huikean tarina: nuori nainen kärsii Parkinsonin taudista ja ei voi täten tehdä hänelle rakasta piirtämistä. Eräs oppilas oli haastatellut häntä ja kehittänyt tälle nuorelle naiselle rannekkeen, joka eristää käden vapinan. Kyyneleet tuli itsellekin silmään, kun katsoin videota, kun nainen pitkästä aikaa pystyi kirjoittamaan ilman käden vapinaa.

Näillä kokemuksilla jaksaa pitkään! Ja näitä on hienoa päästä jakamaan täällä Suomessa. Kiitos kaikille, jotka mahdollistivat tämän hienon, elämää mullistavan kokemuksen!

Kiinnostaako sinua kansainvälinen opettajaverkosto, uusien teknologioiden kokeileminen opetuksen tukena ja tapahtumat, jossa jaetaan kokemuksia? Liity mukaan MIEExpert-verkostoon! Lue lisää täällä.

Vastaa