Uudet taidot digiloikan edelle

Sami Aho esitti 6.3. Innokampuksen blogitekstissä huolensa digiloikasta ja Office-taitojen opettamisen puutteesta kouluaikana. Digitalisoituvassa ympäristössä koulun tuleekin ohjata tietomassojen kriittiseen arviointiin, muokkaamiseen ja opettaa, miten rakentaa tästä kaikesta tietoa oppijalle itselleen merkityksellisillä tavoilla – oli sitten käytössä mitkä digitaaliset työkalut tahansa.

Monet yhteiskunnan palvelut ja toiminnot ovat rakentuneet verkkoon ja niiden hyödyntäminen on jo kansalaistaito. Tästä syystä myös oppilaitosten tulee valmistaa oppilaita tulevaisuuteen ja työelämään. Kun maailma ympärillä digitalisoituu, uusia työpaikkoja luodaan, koulun tulee pysyä muutoksessa mukana ja opettaa taitoja, joilla nuoret tulevat pärjäämään jatko-opinnoissa ja sen jälkeen.

Sekä suomalaisten oppilaiden että opettajien tulee pysyä kehityksessä mukana, ja mieluusti sen kärjessä. Me teemme parhaamme tukeaksemme suomalaisia kuntia ja kouluja uusien taitojen opettamisessa, ja keräämme palautetta teknologian käytöstä pedagogiikan tukena.

Opettajille tarjotaan koulutuksia (esimerkiksi Innovative Expert Educator -verkosto tai IlonaIT:n kanssa juuri käynnissä #Opi365-kiertue), verkkokursseja ja työkaluja teknologian fiksuun hyödyntämiseen (esimerkiksi virtuaalisessa opettajayhteisössä www.education.microsoft.com) ja suuressa osassa suomalaisia kouluja on jo maksuttomat Office 365-työkalut, joita voi käyttää niin kotona kuin koulussa. Oppimisen Pohjantähti -ohjelma tukee suomalaisia kuntia ja oppilaitoksia tarjoamalla tietoa, koulutuksia sekä konkreettisia työkaluja muutoksen toteuttamiseksi.

Hyviä esimerkkejä uuden oppimisen mahdollisuuksista löytyy Imatralta, Konnevedeltä, Kokkolasta ja Espoosta. Kun teknologia on otettu hallitusti oppimisen tueksi, seuraava askel on osaamisen hyödyntäminen osana laaja-alaisia taitoja, kuten yrittäjyyttä, luovuutta ja vakuuttavia esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja.

Samin tavoin myös me olemme sitä mieltä, että tulevaisuudessa yhä enemmän tarvittavia taitoja tulee opettaa enemmän myös kouluissa. Digitalisaatio on renki, ei isäntä, jota tulisi hyödyntää luontevana osana tärkeiden taitojen opetusta. Jokaisen oma vahvuus voi löytyä näin hankittavista tulevaisuuden taidoista, sillä digitalisaatio tarkoittaa paljon muutakin kuin kirjojen muuttamista pdf-muotoon.

Lue lisää uudesta oppimisesta: www.uusioppimisenmaailma.fi!

Marianna Halonen, Ohjelmapäällikkö, Microsoft
marianna.halonen@microsoft.com, p. 050 358 2267
Twitter: @MariannaHalonen

Vastaa