BETT-messut opettajan silmin

Lontoossa järjestetään vuosittain maailman suurin opetusteknologiatapahtuma, BETT.  Halusin tietää mitä kaikkea opetusteknologia rintamalle tällä hetkellä oikein kuuluu, ja utelias kun olen, päätin lähteä BETT 2017- messuille ottamaan selvää.

Kyllähän minulle kuvailtiin messujen kokoluokkaa ennakkoon, mutta silti se vähän yllätti.  Olin suunnitellut osallistuvani myös kouluvierailulle, mutta sen siirsin jo alkumetreillä seuraavaan kertaan. Pientä lohtua toi muiden kattavat kertomukset vierailuilta, esimerkiksi täällä.

20170125_151444752_ios-1

Bett-seikkailu alkoi messuhallin STEAM– nurkasta, mikä osoittautuikin todelliseksi ’makerin’ paratiisiksi. Siellä pääsi itse puuhastelemaan. Steam – osasto johdatteli opettajan tutustumaan ohjelmointiin ja robotiikkaan tieteen (Science), teknologian (Technology), tekniikan (Engineering), taiteen (Art) ja matematiikan (Math) keinoin. Tekniikka noihin erilaisiin askarteluihin oli rakennettavissa mielenkiintoista tuttavuutta, Micro:bit– piirilevyä hyödyntäen.

Tuo Micro:bit oli ylipäänsä vahvasti esillä messuilla, eikä suotta. Kyllä se vakuutti tämän open ymmärrettävyydellään ja pedagogisilla mahdollisuuksillaan. Samalla piirilevyllä on mahdollisuus opiskella ohjelmointia ihan kaikenikäisten oppilaiden kanssa, sitä voidaan ohjelmoida mobiilisti tai tietokoneella. Osaston touhuja seuraillessani tajusin, kuinka luontevasti askartelu, käsityö ja rakentelu linkittyvät ohjelmointiin.

Keskustellessani muutamien ohjelmistokehittäjien kanssa huomasin, että he eivät olleet huomioineet, mitä oppilas applikaatiosta saa tai kuinka kerättyä dataa hyödynnetään. Pohdin, että minkä verran me Suomessa oikeasti keräämme dataa oppilaista. Pedagogiikkamme pohjautuu vahvasti oppilaantuntemukseen ja hyvä niin. Arviointijärjestelmämme on kehittymässä onneksi monipuolisemman arvioinnin ja osaamisen näkyväksi tekemisen suuntaan.

Ensimmäisen messupäivän päätteeksi osallistuin MIEExpert-opettajaverkoston tapaamiseen. Tämä oli yksi reissun kohokohdista. Onnistumiset ja ongelmat ovat hyvin samanlaisia muuallakin Euroopassa. Totesin vain, että vertaiskoulutussysteemimme on ainakin vertaansa vailla. Jos sinua kiinnostaa verkostoitua, Microsoftin Educator Community on avoin kaikille opettajille. Sieltä löydän paljon materiaalia omaehtoiseen kouluttautumiseen ja voin helposti verkostoitua opettajien kanssa ympäri maailman. Suosittelen rekisteröitymään sinne.

20170125_192035338_ios-1

Seuraavaksi aion hyödyntää oppilaiden kanssa Skype in the Classroomia. Jospa se olisi yksi vastaus lasten luontaiseen uteliaisuuteen. Millaista maailmalla on? Voisimme lähteä matkalle maailmalle, vaikka kerran kuussa.

Torstai-iltana meillä suomalaisilla oli ilo kerääntyä Ilona IT:n järjestämään yhteiseen seminaariin, jonka teemana oli opettajan tukeminen muutoksessa. Anthony Salcito (Microsoft), puhuikin juuri pohtimastani datan keräämisestä ja haastoi meidät miettimään miten sitä hyödynnettäisiin. Lisäksi mieleeni jäi lause ”I hate, when people talk about e-learning. It’s just learning.” Sekä hänen kannustuksensa, että muutosta ei tehdä tiettyjen opettajien toimesta, vaan siihen tarvitaan koko koulu. Kirsti Lonka viihdytti meitä puhujan taidoillaan ja asiaakin oli niin paljon, että vaikea kiteyttää. Kaikuna matkaan jäi; ”Oppiminen alkaa, kun osaaminen loppuu.”

Nautin, kun pääsin tutustumaan kaikenlaisiin teknologiaherkkuihin. Nyt todellakin tiedän vähän enemmän, missä maailma lepää oppimisteknologian rintamalla.

20170126_105633000_ios-1

Matkalla Lontoon keskustasta ExCel-messukeskukseen kohtasin opettajia, jotka olivat samanlaisella oppimismatkalla ja keskustelua aiheen ympärillä piisasi. Olin sitten metrossa tai messuilla, aina kun tuli ilmi, että olen suomalainen opettaja, sain osakseni vähintään ihastelevan huokauksen.  En ole aikaisemmin oikeasti kokenut, miten paljon koulutustamme ja kouluamme maailmalla arvostetaan.

Minna Suikkari, luokanopettaja, MIEExpert, Halssilan koulu, Jyväskylä
Twitter: @Minna_Su

2 comments

Vastaa