Microsoft HoloLens opettajien testissä

Mitä on opettamisen tulevaisuus? Se voi esimerkiksi olla hologrammien ja yhdistetyn todellisuuden (mixed reality) hyödyntämistä opetuksessa, jolloin oppilaiden ei tarvitse matkustaa oikeaan laboratorioon tai tehtaaseen nähdäkseen, miten jokin laite toimii. Tai matkustamista hologrammien avulla paikkoihin, joihin oppilailla ei muuten olisi pääsyä.

hololensProfessori Pasi Vahimaa Fotoniikan instituutista Itä-Suomen yliopistosta esitteli Microsoftin HoloLens-laitetta opettajien tulevaisuuspäivässä Microsoftin yhteisötilassa Fluxissa. ”HoloLens on täysin itsenäinen holografinen tietokone, jossa ei ole johtoja ja siinä on useita edistyksellisiä sensoreita. Laitteen akku kestää noin 2-3 tuntia. Laitteen sisällä pyörii Windows 10 -käyttöjärjestelmä. HoloLens mittaa antureillaan huoneen ja sijoittaa automaattisesti 3D-mallin eli hologrammin tilaan haluttuun paikkaan. Kun tilassa liikutaan, se tunnistaa missä kohtaa olet ja näyttää hologrammit eri puolilta oikeassa paikassa”, Vahimaa kertoo MIEExpert-opettajille, jotka saivat vuoron perään testata laseja.

”Tätä kutsutaan niin sanotuksi yhdistetyksi todellisuudeksi, jolloin todellisuus ja virtuaaliset hologrammit yhdistyvät toisiinsa. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä tällä voi tehdä. Oma suosikkini on katsella televisiota tai pitää Skype-tapaamisia huoneen seinältä katsellen. HoloLens-lasit päässä voi ottaa kuvankaappauksia, ja sen voi kytkeä WLAN-yhteydellä tietokoneeseen, jolloin HoloLensin näkymää voi seurata esimerkiksi TV-näytöltä.”

Joensuussa Itä-Suomen yliopistossa on käytetty Microsoft HoloLensiä virtuaalisen fotoniikan laboratorion luomiseen ja mallintamiseen. Itä-Suomen yliopistossa on kansainvälinen fotoniikan maisteriohjelma, jossa he aikovat hyödyntää ensi keväänä HoloLensiä materiaalifysiikan kurssilla.  Fotoniikassa tutkitaan valoa, sen ominaisuuksia ja valon hyödyntämistä erilaisissa laitteissa niin tietotekniikassa kuin lääketieteessä. (Lisätietoja Fotoniikasta: http://www.uef.fi/en/web/photonics)

”Isoin hyöty hologrammeista on siinä, että vaikkapa opiskelijat, joilla ei muuten olisi mahdollisuutta nähdä laboratoriota tai mallinnuksia muuta kuin kirjoista, voivat päästä aivan uudella tavalla katsomaan maailmaa”, professori kertoo innostuneena.

hologrammi

Kuvankaappaus fotoniikan laboratorion hologrammista sijoitettuna Microsoft Flux-yhteisötilan kokoushuoneeseen.

Ensimmäiset kehittäjille suunnatut Microsoft HoloLens Development Edition -laitteet ovat nyt saatavilla Pohjois-Amerikan lisäksi Euroopassa Irlannissa, Englannissa, Ranskassa ja Saksassa 3290 euron hintaan Microsoft Storesta. Niitä ei kuitenkaan toimiteta Suomeen. Mikä HoloLens? Lue lisää täällä.

Katso HoloLens-video alta.

One comment

Vastaa