Koulujen digimurros käynnissä, ”tarvitaan iso systeeminen muutos”

Talouselämässä (28/2016) julkaistiin tällä viikolla reportaasi suomalaisen koulujärjestelmän näkymistä ja digimurroksen tuomista haasteista. Artikkelissa mainittiin muun muassa, että ”OAJ:n selvityksen mukaan vain viidennes peruskoulun oppilaista käyttää tietotekniikkaa päivittäin. Opettajia, jotka käyttävät digitaalisia välineitä kerran kuukaudessa tai harvemmin, oli lähes kolmannes vastaajista.”

Vanhempainliiton ja Microsoft Oy:n Oppimisen Pohjantähti -ohjelman touko-kesäkuussa teettämässä kyselyssä jopa 80 prosenttia oppilaista ilmoitti haluavansa digilaitteet koulussa osaksi opiskelua vähintään viikoittaiseen käyttöön.

Miten muutos sitten kohti digiaikaa tehdään? Jutussa mainitaan, että isoa muutosta eivät yksittäiset opettajat voi Microsoftin kansainvälisen digitaalisen oppimisen yksikön johtajan Kati Tiaisen mukaan tehdä, vaan vaaditaan systeeminen muutos. ”Tiaisen mukaan uusi opetussuunnitelma antaa oppilaille eväät uudessa maailmassa selviämiseen, mutta suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan kansallinen tahtotila. Ei riitä, että yksittäisistä opettajista tehdään työyhteisöjensä digitutoreita.” ”Maailmalla on monessa projektissa käynyt niin, että digitalisoidaan vain se vanha oppimisen kulttuuri. Se ei riitä, että opettajille opetetaan teknologiataitoja. Koulutukseen on yhdistettävä myös uusi pedagogiikka, Tiainen sanoo”

Microsoft on koulutuksen digitalisaatiossa mukana Oppimisen Pohjantähti -ohjelmassa, jossa autetaan kuntia siirtymään uuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja tuetaan kouluja oppimisen muutoksessa.

Koko artikkelin voi lukea Talentumin maksullisessa Summa-palvelussa.

Kati_Tiainen3

Kuvassa Kati Tiainen

Vastaa