Miten sujuu koulunkäynti purjehduksella maailman ympäri?

Kuusi vuotta, 75 maata 75 kuukaudessa, kaikki valtameret ja kuusi mannerta. Viisihenkinen perhe 17,5-metrisessä ja 35-neliöisessä veneessä, joka on myös digitaalinen opetuslaboratorio.

Kuulostaako mahdottomalta tehtävältä? Sitä se ei suinkaan ole! Suomalainen Meretniemen perhe on päättänyt toteuttaa unelmansa ja lähtee kesäkuussa kuusi vuotta kestävälle maailmanympäripurjehdukselle.

Miten lasten koulunkäynti oikein onnistuu? Sen mahdollistavat uusimmat Office 2016 -ohjelmat ja runsaasti OneDrive-pilvitallennustilaa sisältävä Office 365. Office 365:ssä Office-ohjelmat, kuten Word, Excel ja OneNote, ovat koko perheen käytössä kaikilla laitteilla.

koulunkäynti matkustaminen

Tätä ei opi kirjoista

Kirkkonummelaisilla Tuomo ja Riikka Meretniemellä on kolme lasta: Aarre, 7, Kerttu, 4, ja Martta, 3. Kun purjehdusmatka loppuu syyskuussa 2022, lapset ovat 14, 10 ja 8.

Tässä ajassa lapset ovat käyneet koulua sekä digitaalisesti että eri maiden kouluissa ja nähneet ja kokeneet paljon, konkreettisemmassa mielessä kuin moni koululainen osaa edes kuvitella.

”Haaveenani on, että lopulta suurin lahja ja hyöty lapsilleni tästä on avartunut maailmankatsomus ja ymmärrys siitä, miten maailmassa kaikki linkittyy toisiinsa tavoilla, joilla ei voi oppikirjoista oppia”, Tuomo sanoo vakuuttuneesti.

koulunkäynti matkustaminen

Koulunkäyntiä opetussuunnitelman mukaan

Ilman tukea matkaa ei kuitenkaan toteuteta. Tarkoituksena on testata eri opetusmenetelmiä ja ympäristöjä eri yhteistyökumppaneiden kesken. Mukana ovat muun muassa Microsoft, Lenovo, Claned ja 3 step IT. Kumppaneina on myös pedagogisia asiantuntijoita, oppimissovelluksia ja koulutusalan yrityksiä. Veneeseen hyppää lisäksi tuttuja avuksi tietyille meriosuuksille.

”Oppimislaboratorio tarkoittaa sitä, että kokeilemme kustannustehokkaita ja skaalattavia tapoja toteuttaa yksilöllistä digitaalista oppimista niin, että suomalaisen peruskoulun uuden opetussuunnitelman tavoitteet toteutuvat. Tässä tulevat konkreettiseksi suomalainen koulutusvienti ja digitaaliset oppimisympäristöt, ilmiöpohjaisuus ja yksilöllisyys”, Tuomo summaa.

Suomalaisissa peruskouluissa 2016 syksyllä voimaan tulevassa uudessa opetussuunnitelmassa puhutaan globaalista kansalaisuudesta. Tämä viedään veneessä äärimmäisyyksiin, kun matkalla opiskellaan konkreettisia ilmiöitä digitaalisen opetusteknologian avulla. ”Emme käy läpi oppisisältöjä yksityiskohtaisesti läpi emmekä järjestä systemaattisia kokeita lapsille. Menemme sen sijaan paikallisiin yhteisöihin ja opimme aidoissa ympäristöissä.”, Meretniemi kertoo.

Meretniemet käyvät paikallisissa kouluissa tutustumassa eri yhteisöihin ja ovat parhaimmillaan yhdessä paikassa kolmesta neljään kuukautta, jolloin myös lapset saavat käydä paikallista koulua.

koulunkäynti matkustaminen

Lapset ovat matkan aikana Skype-yhteydessä Suomeen muun muassa äidinkielen, historian ja matematiikan opettajiin, jolloin opettajiin syntyy henkilökohtainen sidos ja suomen kieli pysyy yllä.

Opiskeluun käytössä on Lenovon tietokoneet Windows 10-käyttöjärjestelmällä ja Office 365:llä. Tärkeänä oppimisen apuvälineenä toimii Office-sovellus OneNote. OneNote on monelle suomalaiskoululaiselle tuttu digitaalinen muistikirja, jonne saa talteen niin tekstin, kuvat kuin videotkin ja jossa pilvipalvelun kautta voi työskennellä muiden kanssa samanaikaisesti. OneNote on myös integroitu Cleaned-oppimisympäristöön, jota käytetään matkan aikana opiskeluun.

Koulut mukaan Skypen kautta

Matka käynnistetään Hernesaaren rannassa 20. toukokuuta tapahtumalla, johon kouluja kannustetaan osallistumaan. Tapahtuman Digitaalisuus oppimisessa -paneelikeskustelussa kello 14 on Microsoftilta mukana ohjelmapäällikkö Marianna Halonen.

Syksystä alkaen suomalaiset koulut pääsevät kurkistamaan perheen tutkimusmatkalle, kun Meretniemen perhe klikkaa Skype-yhteyden auki ja kertoo senhetkisen sijaintinsa ja mitä he ovat siellä ollessaan oppineet. Näin matkasta voi tulla osa suomalaisten koulujen oppisisältöjä.

Meretniemien matkaa maailman ympäri voi seurata osoitteessa www.sailforgood.org sekä sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.

Vastaa