Hallittu digiloikka Kuopiossa

Marraskuussa 2015 Kuopiossa järjestettiin pilottihanke, jossa testattiin Windows 10 –käyttöjärjestelmää. Pilottiin osallistuneilta opettajilta saatiin positiivista palautetta. Välittömiä hyötyjä olivat helppo kirjautuminen, kevyt ylläpito sekä alentuneet ylläpitokustannukset. Kevään 2016 mittaan Windows 10:n pilottikäyttöä laajennetaan, sanoo Kuopion kaupungin opetuksesta vastaava tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa.

Opiskelu tapahtuu nykyään usein digitaalisesti. Huonosti hallittu digiloikka aiheuttaa oppilaille monia haasteita, jos palveluihin pääsee käsiksi vain koulun tietokoneelta tai jos käyttäjätilejä on useita. Kuopiossa haluttiin tehdä hallittu digiloikka, jossa hyödynnetään Windows 10:n kevyttä ja modernia laite- ja ohjelmistohallintaa.

 Jarkko Karhemaa kertoo, että Windows 10:n käyttöönotossa siirryttiin pilvipohjaiseen Intune-laitehallintaan ja Office 365 -ryhmätyöympäristöön. Ne ovat käytettävissä ajasta ja paikasta riippumatta. Lisäksi Kuopiossa otettiin käyttöön Windows 10:n Azure AD -kirjautuminen, jolloin koneelle voi kirjautua omalla Office 365 -tunnuksella.

 Opiskelija kirjautuu yhdellä tunnuksella tietokoneelle, jolloin hän samalla saa pääsyn muun muassa Office 365 –palveluun, PedaNettiin, OnEduun sekä Wilmaan. Kuopiossa on myös käytössä Office 365 –pohjaiset kurssisivustot, jossa sisältöä voidaan jakaa kurssiryhmien jäsenille. Onrego auttoi Kuopiota Windows 10:n  ja pilvihallintaympäristön toteuttamisessa. Jarkko Karhemaa kertoo, että nyt aikaa jää enemmän opetuksen palveluiden kehittämiseen, sillä pilvipalveluiden hallinta sujuu sukkelasti.

Vastaa