Surface on täyttänyt opiskelijoiden odotukset ja tehnyt opiskelusta helpompaa

Kuvassa: Ville-Veikko Autio, Sara Viinikka, Fanny Ståhl ja Robin Forsander kertovat kokemuksiaan Surface 3 -tablettitietokoneesta.

Opetus on murroksessa. Vanhasta opettajakeskeisestä mallista ollaan siirtymässä uuteen malliin, jossa opiskelijat ovat aktiivisia oppijoita. Muutos edellyttää uusia opetusmenetelmiä sekä tietotekniikan hyödyntämistä. Ammattiopisto Optima Pietarsaaressa on yksi muutoksen suunnannäyttäjiä. Ammattikoulun eri aloilla hyödynnetään tietotekniikkaa monipuolisesti. Uusin askel kohti uudenlaista oppimista on ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille tarjotut Microsoft Surface 3 -tablettitietokoneet.

Keväällä 2015 Optimalla testiryhmän avulla koeajettiin useita hybriditietokoneita ja tabletteja, joista parhaaksi valittiin Surface 3. Perustelut valintaan olivat Surfacen tietotekniset ja fyysiset ominaisuudet. Merkonomilinjalla opiskeleva Ville-Veikko Autio kuvailee Surface 3:a nopeaksi ja helpoksi käyttää. Helppokäyttöisyys on hänen mielestään tärkein ominaisuus. Merkonomikoulutusohjelmalla Surfacet ovatkin käytössä lähes koko ajan, Autio kertoo.

Optiman ikt-päällikkö Ulf Forsström esittelee oppilaitoksen tiloja. Käytävillä liikkuessa näkee opiskelijoita Surface 3 -laitteita käsissään. Forsström kertookin, että korkeampien vuosiluokkien opiskelijat ovat tulleet kysymään, mikseivät he saa Surfaceja, kun ensimmäisen luokan opiskelijat ovat saaneet.

Optima tarjosi viime syksynä aloittaneille opiskelijoille Surface 3:t noin kolmasosalla sen todellisesta hinnasta. Loppuosan opiskelija korvaa valmistumalla kolmessa vuodessa. Todennäköisesti seuraavana lukuvuonna aloittaville opiskelijoillekin tarjotaan Surfacet.

Ensimmäisen vuosiluokan opiskelijat Ville-Veikko Autio, Fanny Ståhl, Sara Viinikka ja Robin Forsander esittelevät Surface 3:n ominaisuuksia. He ovat tyytyväisiä sen käyttöön opiskelussa. Eniten käytetään Wordia, PowerPointia sekä muita Office-paketin ohjelmia. Myös itsLearning-oppimisympäristössä käytetään Surface-laitteita. Laite on hyvillä ominaisuuksillaan täyttänyt opiskelijoiden odotukset ja tehnyt opiskelusta helpompaa. Surfacen etu on nimenomaan sen monipuolisuus, koska sitä voi käyttää sekä tablettina että tietokoneena.

Kosmetologian linjalla Surfaceja käytetään etenkin teoriatunneilla, mikä on vähentänyt paperien ja kirjojen kantamista, jatkavat Ståhl ja Viinikka. Surfaceja on hyödynnetty myös piirto-ohjelman käyttöön talonrakennusalalla. Forsström kertoo, että piirtäminen sujuu hyvin Surfaceilla, vaikkakin siihen tarkoitukseen näyttö saisi olla hieman suurempi. Paperimuotoisisista piirustuksista on siirrytty pdf-muotoisiin piirustuksiin, joita opiskelijat tarkastelevat Surfaceillaan. Sekä opettajat että opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä.

Laitteissa on kahden vuoden takuut. Joitakin laitteita on jo toimitettu takuuhuoltoon. Forsström kertoo takuuhuollon toimivan tehokkaasti: puheluun vastataan muutamassa sekunnissa ja selvitetään, miten asiassa edetään.

Artikkelin on kirjoittanut Sami Aho

Vastaa